Καλως ορίσατε!

Bilaros and Defex.Οι απόψεις μας για ό,τι μας ενδιαφέρει!Δηλαδή το gaming...εεε,ναι μόνο αυτό...

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

The case that makes you and the case that breaks you: LA Noire review

Πρώτο μου review και ποιος καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στην δημοσιογραφία (λέμε τώρα) από το review του φανταστικού LΑ Noire της Rockstar games μιας εταιρείας που μας έχει χαρίσει άπειρες ώρες περιπλανήσεων σε παραλλαγμένες αμερικανικές πόλεις, στην άγρια δύση μέσω των προηγούμενων επιτυχιών της όπως το Red Dead Redemption και τα GTA. Και λέω φανταστικό διότι για μένα ένα παιχνίδι με το περιεχόμενο του LA Noire, δηλαδή εγκλήματα, δόσεις από CSI, LA την δεκαετία του 50 κ.α αποτελεί εκτός από αριστούργημα παιχνίδι βγαλμένο από την δική μου φαντασία.


Welcome Home
Η ιστορία έχει ως εξής. Βρισκόμαστε στην Αμερική και ποιο συγκεκριμένα στο LA την δεκαετία του 50. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός βετεράνου πλέον του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τον Cole Phelps ο οποίος έχοντας τιμηθεί με τον αργυρό αστέρα επιστρέφει στην πατρίδα. Προσπαθώντας να βρει τρόπο να συνεχίσει να υπηρετεί τους συμπολίτες του αποφασίζει να καταταγεί στην αστυνομία του Los Angeles. Εκεί,
μέσα από διάφορες υποθέσεις που θα του δοθούν θα προσπαθήσει να ανέβει στην ιεραρχεία της περίφημης LAPD περνώντας από δίαφορα τμήματα όπως το Vice και το Homicide σε μία εποχή όπου το έγκλημα κυριαρχεί και η ίδια η αστυνομία ταλανίζεται από υποθέσεις διαφθοράς. Παράλληλα χωρίς να θέλω να δώσω πληροφορίες για το σενάριο που θα χαλάσουν την εμπειρία του υποψήφιου παίκτη η ιστορία δεν είναι τόσο απλή όσο αρχικά φαίνεται και σύντομα ο Phelps θα έρθει αντιμέτωπος με ένα serial killer ενώ όσο περνά ο χρόνος η κατάσταση θα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Παράλληλα μέσω cutscenes που χρησιμοποιούνται ως flashbacks από την μνήμη του χαρακτήρα, θα γνωρίσουμε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την πορεία του Phelps στον πόλεμο.

"LAPD, put your hands where I can see them!"
Αν περιμένετε να παίξετε ένα ακόμα παιχνίδι στα πρότυπα του GTA απλά ξεχάστε το. Εδώ είμαστε με την πλευρά του νόμου οπότε οποιαδήποτε ζημία, τρακάρισμα ή πάτημα πεζού προκαλέσουμε αυτή λαμβάνεται υπόψη στην τελική βαθμολογία μας. Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται adventure με πινελιές action στοιχείων από τους τόπους του εγκλήματος ή ανάκριση μαρτύρων και υπόπτων. Και στο τελευταίο είναι εκεί που ακριβώς ξεχωρίζει το LA Noire από άλλα παιχνίδια του είδους αφού χρησιμοποιεί μία τεχνική motion capturing του προσώπου των ηθοποιών τελευταίας τεχνολογίας με αποτέλεσμα την καταγραφή και της παραμικρής κίνησης των ματιών και των χειλιών τους. Εμείς καλούμαστε ανάλογα των αντιδράσεων των υπόπτων κατά την διάρκεια των ανακρίσεων αυτών να διαπιστώσουμε αν μας λένε αλήθεια ή ψέματα και έχοντας μαζέψει στοιχεία από τους τόπους των εγκλημάτων να τους αναγκάσουμε να πουν την αλήθεια ή να παραδεχτούν την ενοχή τους. Όλες αυτές οι ερωτήσεις και η μελέτη των στοιχείων που έχουμε βρει γίνεται μέσω του σημειωματαρίου του Phelps, το οποίο μπορούμε να συμβουλευτούμε οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και εν μέσω ανάκρισης. Άμα τα βρούμε σκούρα έχουμε στην διάθεση μας intuition points τα οποία κερδίζονται με κάθε level up και είτε μας αφαιρούν μία διαθέσιμη απάντηση από τις: Truth, Doubt, Lie, είτε μας δίνουν την ευκαιρία να ρωτήσουν την κοινότητα των συναδέλφων ντεντέκτιβς κάτι σας την βοήθεια του κοινού του τηλεπαιχνιδιού "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος?" εμφανίζοντας ποσοστά με το τι απάντησαν άλλοι πριν από εμάς, είτε ακόμα εμφανίζει όλα τα υπό εξέταση στοιχεία σε έναν τόπο εγκλήματος ή σε κάποιον άλλο χώρο ενδιαφέροντος. Ο Phelps όταν δεν λύνει εγκλήματα μπορεί να βοηθήσει αστυνομικούς σε ανάγκη μέσω κλήσεων που δέχεται από το dispatch, να βρει κρυμμένα supercars της εποχής και να περιπλανηθεί στην πόλη τόσο σε free-roam (διαθέσιμο κάθε φορά που ο Phelps αλλάζει υπηρεσία) όσο και κατά την διάρκεια των αποστολών, με σκοπό να χαζέψει την πόλη ή και να βρει τα διάφορα αξιοθέατα του LA της εποχής.

Viva LA
Στον τομέα της παρουσίασης τα πράγματα είναι πολύ καλα. Τα γραφικά είναι ανώτερα του Red Dead Redemption όσο και του GTA IV, το facial animation όπως αναφέρθηκε και πριν είναι από άλλο πλανήτη ενώ η λεπτομέρεια της αμερικανικής μεγαλούπολης της εποχής, τόσο στο Noire κλίμα όσο και τα μικροαντικείμενα που συναντάς σε κάνουν να ταξιδεύεις και εσύ στην δεκαετία του 50. Όλα αυτά υπό τον ήχο μαγευτικής Jazz μουσικής και επιβλητικών και πάντα στο νόημα voice overs.

There is no perfect crime
Όχι δεν είναι όλα τέλεια. Τα αυτοκίνητα συμπεριφέρονται όλα λίγο πολύ το ίδιο και η οδήγηση κρίνεται υπερβολικά εύκολη ενώ υπάρχουν προβληματάκια με το framerate κάπου-κάπου. Το κυριότερο είναι πως το shooting κομμάτι είναι δεύτερης κοπής και δεν συμβαδίζει με την ποιότητα του υπόλοιπου παιχνιδιού (ίσως επειδή έριξαν όλο το βάρος της παραγωγής στο υπόλοιπο κομμάτι) ενώ οι δευτερεύουσες αποστολές που μας δίνει το dispatch είναι κατά βάση ίδιες και καταντάνε βαρετές μετά της 10-15 πρώτες. Η πόλη από την άλλη μπορεί να είναι καλοσχεδιασμένη, ώρες ώρες όμως φαντάζει κάπως άδεια ειδικά σε σχέση με τα όσα έχουμε συνηθίσει στην Liberty City.

"I think we found him, sir!"
Σίγουρα όμως το LA Noire αποτελεί ένα καταπληκτικό παιχνίδι που ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην Rockstar για ποιοτικά sequels και είναι σίγουρα μία επιτυχία ειδικά αν αναλογιστούμε την αχαρτογράφητη περιοχή του gaming που επισκέπτεται. Όλοι πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία. Ακόμα και οι οπαδοί των action παιχνιδιών αφού θα βρούνε κάτι να τους αρέσει. Πολύ περισσότερο θα το εκτιμήσουν όσοι αρέσκονται να παίζουν ελαφριά adventrures, όσοι βλέπουν μανιωδώς αστυνομικές σειρές και ταινίες ενώ ούτε οι οπαδοί της Rockstar δεν θα μείνουν απογοητευμένοι αφού το στιλ της είναι παντού. Σίγουρα θα παραμείνει στην ιστορία και στην δική μου μνήμη ως ένα παιχνίδι που τόλμησε το κάτι διαφορετικό σε μία δύσκολη εποχή που όλοι ακολουθούν γνωστά μονοπάτια και όπως θα έλεγε και ο Οράτιος *SUNGLASSES OFF* "I think we found..." *SUNGLASSES ON* "...the game of the year!". Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω ταπεινά μαζί του!

Θετικά
- Σενάριο

- Facial Animation

- Αποτύπωση λεπτομερειών της εποχής

Αρνητικά
- Δευτερεύουσες αποστολές που καταντάνε βαρετές.

- Περίμενα καλύτερο action κομμάτι.

Βαθμολογία: 9.2/10

Διάρκεια: περίπου 20 ώρες

Τιμή: περίπου 50ευρώ στην ελληνική αγορά

Αν σας άρεσε δοκιμάστε: Heavy Rain, σειρές αστυνομικού περιεχομένου (Horatio FTW)- δεν άντεξα εκδηλώθηκα.

Σημείωση:
Προσωπικά δεν αντιμετώπισα πρόβλημα υπερθέρμανσης του PS3 όπως ακουγόταν στο Internet. Έχω το PS3 slim. Βέβαια έπαιζα όλη την ώρα με ανοιχτό το air-condition ώντας οπαδός της δροσιάς οπότε δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την συμπεριφορά του σε άλλες θερμότερες συνθήκες.

Μίας και είναι το πρώτο μου review περιμένω με ανυπομονησία το feedback σας για να γίνομαι σιγά-σιγά όλο και καλύτερος. Ευχαριστώ!

Defex

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον ακούγεται το παιχνίδι, αν και έμεινα με την εντύπωση οτι ενδεχομένως να κουράσει η έλλειψη δράσης. Αν η Rockstar αποφασίσει να το κυκλοφορήσει σε PC, θα το έχω υπόψη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό το review φίλτατε Defex, πάνω κάτω τα ίδια θα έγραφα :P

    Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι εξαιρετικό και άνετα θα τα χαρακτήριζα ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς... Ειδικά η έμφαση στην λεπτομέρεια είναι πραγματικά το κάτι άλλο!

    Ωστόσο, με έχουν "χαλάσει" πάρα πολύ τα διάφορα περιστατικά (μέσω ασυρμάτου), όσο και τα run of the mill action sequences κατά την διάρκεια των cases. Λες και έπρεπε -ντε και καλά- να το κάνουν έτσιτο παιχνίδι, μην τυχόν και στενοχωρηθούν οι action gamers...

    Κατά τα άλλα, δεν το συζητώ, αν ήταν καθαρόαιμο adventure το game, θα έπαιρνε ενα στρογγυλό 10άρι από μένα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή